Ръст от 1,209 млрд. лева в бюджета на ДОО поиска левицата. С 0,55%

...
Ръст от 1,209 млрд. лева в бюджета на ДОО поиска левицата. С 0,55%
Коментари Харесай

Бюджетната комисия брани параметрите на парите на ДОО

Ръст от 1,209 милиарда лв. в бюджета на ДОО поиска левицата. С 0,55% ще скочи бюджетният недостиг. Това стана по време на дебатите по второ четене на бюджета на ДОО в отрасловата парламентарна комисия.

С тези средства се решавали някои проблеми в основни браншове.

Красимир Вълчев от ГЕРБ обаче е пресметнал, че скокът в недостига е 0,66%. Той посочи, че единствено това предложение на левицата подвига недостига.

Хубаво е, че в бюджетната комисия ставата добри полемики, показа Румен Гечев. Червеният народен представител предвижда, че голяма част от финансовите разноски няма да бъдат усвоени.

Разчетите на левите били доста добре направени и отговаряли на европейските стандарти.

Движение за права и свободи оферират растеж в приходите и разноските на бюджета на ДОО с 12 милиона лв.. Мерки за земеделските производители, с цел да могат да употребяват осигурителни права и практикуване правото на пенсия.

Ивайло Иванов, шеф на Национален осигурителен институт, съобщи, че предлагането на Движение за права и свободи няма да повлияе на финансовото положение на ДОО. 24 500 души са земеделските стопани. Проблем е за равнопоставеност с останалите обезпечавани лица. Затова и Национален осигурителен институт не го поддържа.

Георги Ганев от ПП/ДБ посочи, че също се е срещал със синдикати, само че никой не споделил 1 милиарда лв. повече за ДОО.

Предложенията на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не бяха утвърдени от бюджетната комисия.

Движение за права и свободи изиска до края на годината минималният застрахователен предел за земеделските години да остане 710 лв.. Целта е да се изсветли сивият бранш в сектора. И това предложение, показано от Севим Али, не мина.

Законови спънки не разрешиха да мине предлагането на Българска социалистическа партия минималното обезщетение за развъждане на дете до 2 години да стане 850 лв.. Левите не можаха да отстоят концепциите си за възвръщане на справедливостта на пенсионната система. И тази мярка коства над милиард лв.. Тези пари щели да дойдат през преструктуриране на бюджетните разноски и дребен растеж на недостига.

Българска социалистическа партия изиска увеличение на % добавка към пенсиите на учителите, които не престават да работят. Това визира към 30 000 учители, съгласно плановете на Румен Гечев.

От Национален осигурителен институт обясниха, че над 2 милиона лв. месечно коствала тази мярка на алените. И това предложение не мина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР